ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

PAZARYERİ

BİLECİK İLİ PAZARYERİ İLÇESİ
PAZARYERİ İLÇE TANITIM
pazaryeri
bilecik pazaryeri
pazaryeri bilecik
Kayı aşireti 1232 yılında Söğüt'e yerleşir sonra Ertuğrul Gazi' yaylak olarak verilen 

Domaniç yaylasına giden en kısa yol Pazaryeri'nden geçmekte idi.Osman Bey Osmanlı devletini kurduktan sonra İnegöl'e (ANGELO KOMA) ve verimli ovalara ulaşmak ve fethetmek amacı ile batıya yöneldi."Ermeni Derbendi" denilen bugünkü Pazaryeri'nin civarından geçen yolu kullandı.Bu isim Osmanlılar tarafından Ahı dağına verilen "Ermenek" isminden geldiği sanılır.Adı geçen yol Söğüt-Bozhüyük'ten gelir "Karani Derbendi"nden ( Bu derbent bugün Pazaryeri'ne bağlı Karaköy civarındadır ) geçip Pazaryeri'ne vardıktan sonra Ahi Beli/Büyük Derbent/Nazif Paşa köyü civarında Ahi dağını kuzeyden 

aşardı.Küçük Derbent/Bahçesultan köyünden geçerek Kurşunlu yolu ile İnegöl'e ulaşırdı.Osman Bey buraları fethettikten sonra III.Oğlu olan Yahşi Pazarlu Bey'e iskan ve idare etmesi amacıyla Pazaryerini ve havalisini verdi. Bu bölgenin ismini Yahşi Pazarlu Bey kendi adını taşıyan "PAZARLUCUK" ismi ile değiştirdi.Bu isim zamanla "Pazarcık"a dönüştü.
Osmanlılar döneminde önemli ticaret ve askeri yolların üzerinde olduğu için Avrupalı seyyahlar Anadolu'ya giderlerken Pazaryeri'nden geçerlerdi.Ünlü Avusturya'lı seyyah Hans DERNSCWAM 1553-1555 yılları arasında Anadolu'ya yaptığı seyahat sırasında Pazaryeri'nden geçmiştir.Bunları şöyle anlatır: "...Pazargik'te bir mescit var.Burada yalnız Türk'ler oturuyor.Rum yok.Sağ tarafta yol kenarında büyük bir kervansaray 

gördük.Kervansarayın içinde orta kısmında 12 tane meşe direk var.Bu direkler taşlar üzerine oturtulmuş.Bütün binayı taşıyorlar.20 baca saydım.Kervansaray herkese açık.İçinde 150-200 at barınabilir...Pazargik (Pazarcık) sakin iki tarafı dağlarla çevrili güzel bir yer.Burada üzüm yetişmiyor.Bir Rum bize ilerdeki Rum köyünden iki tulum şarap getirdi...19 Mart sabahı Pazarcık'tan Boz Gywck (Bozüyük)'e doğru yola çıktık.

PAZARYERİ FUTBOL SITADI
Eylül ayının sonlarının yaklaşması ve soğukların başlaması ile Pazaryeri'nde boza sezonu açıldı. Sezonun açılması nedeniyle bozacılık hakkında bilgi veren 72 yıllık Soydan Boza ortaklarından Mümin Soydan, bozanın tarihçesini ve faydalarını anlattı. Anavatanı Orta Asya olan, Türkiye'ye de Balkan göçmenleri ile getirilen Boza, kış aylarının önemli içeceklerinden birisi. Ancak, Soydan Boza sahibi Mümin Soydan, bozanın Balkanlar'da yaz aylarında içildiğini belirterek, Türkiye'de kış aylarında içilmesinin nedenini şu sözlerle anlattı: "Atalarımız yıllar önce Balkanlar'da boza üretirmiş. Oralarda yaz aylarında içilen boza kışın satılmazmış. Bizimkiler de kışın boş durmamak için Anadolu'ya gelerek boza üretip satarlarmış. Bu yüzden de Türkiye'de kışın içilmeye başlamış. Şu anda Yugoslavya, Kosova ve Balkanlar'da hala yazın boza içilir."
Osmanlı'nın Balkanları kaybetmesi ile dedelerinin Anadolu'ya geldiğini ve Pazaryeri'nde yerleşerek boza üretimini buraya taşıdıklarını belirten Mümin Soydan, ata mesleği olarak devam ettirdikleri bozacılığı çocuklarına devretmeye hazırlandıklarını söyledi. Şu anda 15 kişi istihdam ettiklerini ve günlük 10 ton boza üretecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Soydan, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi bir çok ile satışlarının olduğunu, raf ömrünün kısa olması nedeniyle ise ihracat yapamadıklarını söyledi. Bozanın artı 8 derecede 25 gün saklandığını ifade eden Soydan; "Havanın sıcaklığı bu ömrü kısaltır. Ancak boza bu süre dolsa da bozulmaz, ekşir. Eğer ekşi içmeyi severseniz ve içerseniz bir zararı olmaz" diye konuştu.
http://organikersag.blogspot.com.tr/
Sorgun Deresi